10 Things You Didn’t Know About www.FOODMARKET.com.my

kampung3

1. Foodmarket is the first Malaysian online foodmart and focus only on rare and unique products and will stay so.

2. All people behind foodmarket are all male age from 25 to 33 and all of them love food!

3. Foodmarket was inspired because the founder who loves food so much and loves to cook, he realized that it is not easy to get certain products and cooking material in the city, hence he finds foodmarket will be the solution.

banner-sambal-fest

4. Foodmarket has more than 50 types of sambal from every corner of the country and the number is growing every month.

5. Do you know that there are so many types of budu and all the taste are differ from each other and only foodmarket can hosts all of them.

6. Some of the products in foodmarket are produced by the poor people, they are repacked with better packaging with more attractive and chic design. All of it are designed by the foodmarket team and it is selling exclusively in foodmarket. Surprisingly they are one of the best seller too!

7. Foodmarket is not even one year old, but hosts customers from all over Malaysia up to Sabah and Sarawak and today they even deliver around the globe from Brunei to UK, France up to Saudi Arabia.

8. Do you know that because of foodmarket, one of the vendor who is a housewife making homemade sambal just for fun and today turns into a serious entrepreneur producing sambal from her mini manufacturing factory and has few workers to help the production. What an inspiring!

banner almarai3

9. Do you know that Almarai Cream Cheese from Makkah available in the import section is the favourite by DYTM Raja Puan Muda Perlis and the Premium Bawang Goreng by Malay Cook available exclusive only in foodmarket is loveable by DYTM Tengku Puan Pahang.

10. Nobody knows that the team’s motto and sort of jokes to their vendors is ‘If Tesco doesn’t want to talk to you, come and talk to us and we will make you big’.

KOSMO 4 Feb 2015 – Pasarkan produk IKS ke luar negara

Artikel ini telah disunting daripada http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0204&pub=Kosmo&sec=Infiniti&pg=in_01.htm

kosmo1

Food Market merupakan laman web syarikat pengeksport bumiputera, Husam Waksa Sdn. Bhd. (Husam Waksa). Syarikat yang mula beroperasi sejak sedekad lalu itu mengorak langkah baharu dengan modal sebanyak RM100,000 pada awal tahun ini untuk mengembangkan sektor perniagaan secara dalam talian.

Menerusi perniagaan eksport, syarikat tersebut juga membantu usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) untuk memasarkan produk di luar negara. Antara jenama tempatan yang dipasarkan di peringkat global oleh Husam Waksa ialah Julie’s Biscuit, Adabi, sos Life dan Faiza.

Laman web itu menjual kira-kira 1,000 produk makanan tempatan yang terdiri daripada jenama terkenal iaitu produk kampung, produk diet kesihatan, organik, IKS dan makanan import.

Pengurus Pemasaran Food Market, Ahmad Amaluddin Mohd. Azman, 24, memberitahu, laman web tersebut mula dibangunkan pada tahun 2014 dan tahun ini, ia sudah beroperasi sepenuhnya.

Walaupun baru sebulan diperkenalkan, dianggarkan seramai 40,000 pengunjung membuka dan berinteraksi dengan sistem laman web Food Market.

“Dalam tempoh sebulan, pihak kami menyasarkan sebanyak RM3,000 jualan tetapi nilai jualan kini mencecah sebanyak RM10,000 daripada 169 pembeli yang terdiri daripada rakyat Malaysia.

“Polisi syarikat Husam Waksa yang mengeksport sekurang-kurangnya 30 peratus produk IKS dari negara ini juga memberi peluang kepada kami untuk memasarkan barangan tempatan.

STOK produk makanan disusun rapi di pejabat Food Market sebelum dihantar kepada pelanggan.

 

Kategori

Food Market turut menjual produk makanan yang jarang dijual secara komersial antaranya sambal hitam Pahang dan sambal ayam penyet dari Negeri Sembilan,” ujarnya ketika ditemui Kosmo! di ibu pejabat Food Market di Wisma Zelan, Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.

Uniknya mengenai laman web Food Market, pengguna boleh memilih produk mengikut kategori yang telah ditetapkan iaitu Promotion, Local Mart, Kampung, Home Made, Imported, Superfood dan Fresh Mart.

Melalui kategori itu, pelanggan boleh memilih pelbagai rangkaian produk mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

Kebanyakan pasar raya yang mengembangkan perniagaan dengan menjual produk makanan secara dalam talian, syarikat tersebut hanya mengadakan penghantaran di kawasan berdekatan. Melalui perkhidmatan itu, pasar raya hanya menjual jenama terkenal dan tidak tertumpu kepada satu produk jualan.

“Food Market menjual kira-kira 100 jenis sambal dan produk IKS, 200 produk import dan 400 makanan jenama tempatan. Kami juga menyasarkan penjualan sebanyak 100 jenis produk makanan yang dibuat di rumah dan membuka peluang kepada pengusaha tempatan untuk menyertai laman web ini.

“Setakat ini, tiada lagi laman web di Malaysia yang menjual makanan tempatan dari setiap negeri seperti budu, tempoyak, cencaluk dan sambal secara dalam talian.

“Ia merupakan faktor utama Food Market menjadi pilihan rakyat Malaysia untuk membeli makanan tempatan secara dalam talian. Produk yang dibeli juga akan sampai kepada pelanggan selewat-lewatnya dalam tempoh tiga hari,” ujarnya.

AHMAD AMALUDDIN yakin bahawa laman web Food Market merupakan pilihan terbaik para pelanggan untuk membeli produk makanan tempatan secara dalam talian.

 

Had minimum

Jelas Ahmad Amaluddin, laman web tersebut dibangunkan dengan rekaan yang ringkas untuk memudahkan para pelanggan memilih produk yang disertakan dengan penerangan lengkap.

Sepanjang sebulan diperkenalkan, dianggarkan sebanyak 90 peratus pelanggan Food Market terdiri daripada golongan wanita.

Selain itu, tiada sebarang had minimum kuantiti barangan dalam pembelian produk. Pelanggan boleh membeli walaupun satu produk dalam satu pembelian. Namun, kos penghantaran tetap sama iaitu sebanyak RM10.

Sementara itu, seorang peniaga yang menjual produk makanan dalam Food Market, Salasiah Bidin, 43, memberitahu, sambal belacan original dan sambal ayam penyet yang dihasilkan di rumah itu mendapat permintaan tinggi sejak sebulan lalu.

Menggunakan jenama D’Deseek untuk kedua-dua produk sambal itu, Salasiah yakin bawa Food Market merupakan platform terbaik untuk mempromosikan produk dari dapur rumah secara komersial.

“Sebelum ini, saya hanya menjual produk kepada jiran-jiran dan kenalan rapat. Kedua-dua sambal ini mendapat permintaan daripada individu yang membeli secara pukal untuk perniagaan mereka.

“Tempahan semakin banyak sejak menjual produk di Food Market. Dahulu, saya hanya menggunakan mesin pengisar bersaiz kecil untuk mengisar cili. Kini, saya membeli mesin pengisar industri untuk memudahkan proses menghasilkan sambal,” ujar Salasiah yang kini menetap di Seremban 2, Seremban, Negeri Sembilan.

Sambal belacan original D’Deseek merupakan resipi turun temurun keluarga Salasiah dari Kuala Terengganu, Terengganu. Sambal ayam penyet pula ialah resipi daripada perkongsian rakan-rakan. Produk itu menjadi pilihan pelanggan di laman web Food Market.

Selain menjual sambal, Salasiah turut membuka peluang kepada rakan-rakannya seperti bawang goreng dan kudapan jenama QBee dan emping pedas Lateefa untuk mempromosikan produk mereka di laman web Food Market.

“Walaupun kedua-dua sambal dijual secara komersial, saya masih mengekalkan kualiti dan rasa yang sama kepada para pelanggan,”ujarnya yang memulakan perniagaan dari rumah sejak enam bulan lalu.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0204&pub=Kosmo&sec=Infiniti&pg=in_01.htm#ixzz3RSZXwbYT
Hakcipta terpelihara

 

Premium and exotic food at a click

metrobiz

Shopping for food online has never been this easy, thanks to the online food mart Foodmarket.com.my.

Foodmarket, which was set up with paid-up capital of RM50,000, is the first Malaysian online shopping portal for food lovers, selling a wide range of exotic local food produced by homegrown brands and small traders. The online food market has been getting rave reviews since it began operations last year.

The buzz surrounding it in social media has translated into increasing orders, the company says.

“Most of us prefer to shop at leisure in the comfort of our homes. Foodmarket makes this easy by also doing home delivery. Our delivery service not only reduces traffic congestion but also offers premium local food at a click,” said Amal Azman, manager of Husam Waksa Sdn Bhd, the company behind Foodmarket.

With this new start-up, shopping for food and grocery has never been easier.

Apart from the more than 300 established food brands like Adabi, Faizah, Jalen, Starbucks Coffee, Nice & Natural and MasterFoods which they stock, Foodmarket also carries around 500 local brands from small traders,

When it was first introduced, the e-commerce outlet’s main challenge was finding the right brands that would add value to its online offerings and give customers something they liked.

“We decided to focus on exotic local food first. But what we didn’t anticipate was the overwhelming demand from customers. It’s important to understand your customers’ different needs and behaviours when you start an online food mart. That’s one of the ways to draw them in. For marketing purposes, we used social media platforms like Facebook and Instagram to lure the food lovers,” said Amal.

“Our food visuals were shared and tagged in Instagram videos and Facebook, which made them instant promotions and generated publicity for us. We also have a dedicated team who are trained to understand the system we developed,” added Amal, who strives to make sure his staff are familiar with the different aspects of the business and the products carried.

The workers are also required to be proactive, to respond quickly to customer orders and not keep them waiting.

Amal says one of the advantages of the online food business is that you get to control the shelf space. All Foodmart’s products are currently stored at the head office in Wisma Zelan in Cheras and a warehouse in Port Klang.

“Foodmarket is at the food frontier and is a fast growing channel. There is growing interest in shopping for food online. As this interest continues to grow, we find (increasingly) that our stores are not big enough to keep our products. We are looking for the best possible way to get our products to customers in the fastest and easiest way,” said Amal.

Foodmarket also stocks specialty products like the authentic belacan (shrimp paste), ikan bilis, tempoyak (fermented durian), cincalok (fermented small shrimps or krill), budu (fish sauce), petai jeruk (pickled stink bean) and ikan pekasam (fermented river fish).

Another popular authentic food is the sesar unjur, a Sarawak delicacy made of smoked shrimp from a place called Belawai in Sarikei.

This delicacy is made purely from special red shrimps. Instead of roasting them, the shrimps are arranged on a square board made from bamboo, with mangrove wood used as firewood to smoke them. This method produces a special aroma that makes the shrimps tastier.

“There’s a lot of excitement and demand for these exotic dishes because they are of premium quality. We are always on the look-out for more exotic local food to add to our shopping cart,” said Amal.

The local delicacies also come in various versions as a result of sourcing from different suppliers from all over Malaysia. According to Amal, his team of food experts are always scouting for the best and newest food products from around the country.

“However, we are quite selective in what we offer at Foodmarket. We set a high standard in terms of quality, and the selection is done on a few levels before we decide if they make the mark,” he said.

Other traditional foods currently available from Foodmarket are kampung hot chili pickles and ikan pekasam. In terms of purees alone the site offers shallot, lemon grass, turmeric, galangal, Bentong ginger, torch ginger, garlic, hot chili, and red kulai chili purees.

Other beloved Malaysian condiments and ingredients available include tempoyak paste, tempoyak chili paste, sambal ayam penyet, sambal belacan.

Since Foodmarket aspires to be the biggest and best online food market, they also set a benchmark in the way they retail the products and in the services they offer.

“We have a whole range of high-quality, home-made sambal with more than 50 types to choose from like the sambal acar ikan talang utara, sambal ubi kentang, sambal acar ikan terubuk masin, sambal acar buah, sambal ikan bilis, sambal acar limau, sambal strawberry ikan masin and the authentic sambal hitam Pahang,” elaborated Amal.

Even the special pickled fruits from Penang, the famous jeruk Pak Ali is already on Foodmarket’s list.

“You don’t have to travel all the way to Penang to get Pak Ali pickles because it’s already available online. This is also one of the bestsellers in our cart,” said Amal.

They will also bring more than 100 international food brands to our shores. Among them, the famous Almarai Cheese from Mecca and Jamie Oliver products such as Mediterranean sea salt, coriander and cashew pesto, green pesto, red pesto, tomato and red onion bruschetta topping, BBQ seasoning, and more.

“Foodmarket is the stepping stone for us to grow bigger. Our dream is to make all these home-grown products available at the hypermarket,” said Amal.

Soon, they will also include a few types of curry powder in their list. These curry mixes are authentic as they are all home-made and from small manufacturers.

“There are some great curry blends out there, but we have no time to explore.

These curry mixes are of premium quality with great taste. We will also have more than 500 small traders from Penang on board soon. They have agreed to supply their products to Foodmarket,” said Amal.

Beef Oglio Spaghetti Sambal Hitam Pahang

Selalunya kita dengar oglio olio dekat restoran. Perkara wajib mestilah kena ada bawang putih barulah boleh dipanggil oglio. Selalunya diletakkan udang yang dikopek cantik-cantik.

Masalahnya Abang Long orang bujang lagi, mana la sempat nak pergi pasar beli udang beli ikan. Orang bujang ni kalau dah ada burger tak pun sosej dalam peti ais kira besar rahmat lah ceritanya.

Kita nak masak something simple, dengan ada twist oriental Melayu lah sikit. Boleh panggil fusion Malay Italian lah….. Abang akan masakkan dengan Sambal Hitam Pahang, nak sambal ni boleh beli dekat www.foodmarket.com.my

Senang ajer bahan-bahan dia…

– Spaghetti direbus terlebih dahulu

– Daging burger (Abang Long suka Burger Ramly)

– Bawang putih cincang halusss

– Sayur apa saja yang ada kat dalam peti tu. Abang letakkan tomato, daun sup dan cendawan.

– Maggi Seasoning dan Lea & Perrins

– Limau purut utk jusnya serta kalau adalah orange untuk rasa manis

– Lada sulah

– Olive oil

– Sambal Hitam Pahang http://www.foodmarket.com.my/suuci-foods-sambal-hitam-pahang-165g.html

Mudah ajer, panaskan olive oil dalam kuali, masukkan bawang putih cincang tu sekali dengan daging burger yang dipecah pecahkan jadi butiran kecil.

Dah nampak daging masak, tarukkan saja spaghetti yang dah kena rebus awal tadi, terus masukkan Maggi Seasoning, Lee & Perrins lebih kurang dalam satu sudu besar. Kemudian korang cedukkan Sambal Hitam Pahang satu sudu kecil. Kalau suka pedas boleh letak lebih sikit.

Last kau masukkan sayur sayuran yang suka tadi dan tutuplah api. Perah sikit limau dan juga orange tadi untuk rasa masam dan manis.

Nah kau, boleh hidang. Buat lah plating sikit konon-konon makan kat Marini’s RM45.00 sepinggan jimat!

Masak tak sampai pon 5 minit dah siap.

IMG_20150104_160938

 Kalau nak tahu Sambal Hitam Pahang ni adalah sambal tradisi orang Pahang. Selalunya makan dengan nasik lah. Tapi tak ramai yang berani untuk cuba sambal ni untuk masakan lain. Jadi kita ni kena lah kreatif sikit.

Sambal Hitam Pahang

Diceritakan nak buat sambal hitam ni, bahan utama dia belimbing buluh yang memang susah nak dapat tu, kena rebus sampai 8 jam!

Mak kau…..8 jam ye. Bukannya sekejap. Itu belum masuk untuk masak sambalnya lagi. Sambal Hitam Pahang ada macam macam jenis. Ada kering ada basah, ada dikisar halus ada jugak yang kasar-kasar. Sambal ni dulu susah nak dapat tapi sekarang dah boleh beli online. Korang pergi lah tengok dekat foodmarket sana. Selamat mencuba ye!